Biografie
Afbeelding: Halit Umar

Ebru Umar werd op 20 mei 1970 geboren in Den Haag. Ze groeide op in Rotterdam, ging naar het Erasmiaans Gymnasium (eindexamen in 1988: zes talen, aardrijkskunde en wiskunde-A), behaalde haar propedeuse Rechten en studeerde in 1994 af als Bedrijfskundige aan de Erasmus Universiteit. Ebru begon haar carrière bij ING, stapte over naar Wolters Kluwer en besloot zich na een ontslag in 2004 full time te richten op schrijven.

Eind 2001 werd Ebru door een wederzijdse vriendin voorgesteld aan Theo van Gogh. Het klikte. Begin 2003 liet ze Theo een stuk lezen dat ze had geschreven. Zijn reactie: ‘dit zetten we op De Gezonde Roker!’. Haar reactie: ‘nee joh, dan gaan mensen het lezen!’. Theo won. Uiteraard. De week erop belde de webmaster Karel Gabler: ‘Hebbie nog een stukje? Schrijf nog maar wat, dat is leuk.’. De rest is geschiedenis. Al snel werd Ebru benaderd door AD en Volkskrant en publiceerde ze in o.a. OPZIJ, Propria Cures, Nieuwe Revu, Volkskrant en op GeenStijl. Een jaar na de moord op Theo nam ze zijn column in METRO over, die ze nog steeds schrijft. Daarnaast schrijft Ebru wekelijks interviews voor Libelle, en publiceert ze regelmatig in VRIENDIN, VROUW en NRC.

Aangezien het schrijvers- en journalistenbestaan overal ter wereld uitgevoerd kan worden, mits er maar internet is, kocht Ebru in 2008 een huis in Kusadasi, Turkije. Dit is de badplaats waar zij in haar jeugd de zomervakanties doorbracht. Het sociale bestaan in Nederland werd afgewisseld door één van afzondering in Turkije. Daar kwam eind april 2016 een abrupt eind aan toen Turken in Nederland gehoor gaven aan de oproep van het Turkse consulaat in Amsterdam, om iedereen aan te geven die zich kritisch uitliet over Turkije, de President en alles wat Turks is. 23 april 2016 werd Ebru door twee agenten van haar Turkse bed gelicht; na een gedwongen verblijf in Turkije keerde ze 11 mei 2016 weer terug naar Nederland. Er lopen momenteel drie strafzaken tegen Ebru in Turkije; het is haar afgeraden om voet op Turkse bodem te zetten.

Ebru heeft vijf boeken gepubliceerd:

Burka en Blahniks (2004)
Geen Talent voor de Liefde (2005)
Vier over acht (2005)
Turkse Verleidingen (2008)
99 Gesprekken met (2013)